FalkirkWheelSide 2004 SeanMcClean

Da man i starten af det 21. århundrede ønskede at genåbne forbindelsen mellem de to skotske kanaler der forbinder Edinburgh med Glasgow, stod man med den udfordring at den serie på 11 sluser, der forbandt de to kanaler ved byen Falkirk, havde været ude af drift siden 1930'erne. De stod ikke umiddelbart til at redde, så i stedet valgte British Waterways at konstruere en spektakulær "elevator", der samtidig kom til at udgøre et spændende element i landskabet og ikke mindst en turistattrraktion med besøgscenter, udstilling og cafe.

Falkirk Wheel blev åbnet i 2002 og har haft enorm betydning for turismen i området og for populariteten af de to skotske kanaler.

Hjulet løfter båden 24 meter op fra niveauet i Forth & Clyde Canal (mellem Falkirk og Glasgow) til niveauet i Union Canal (mellem Falkirk og Edinburgh). Der skal dog lige et par sluser mere til (11 meter) , før man er helt oppe på Union kanalens niveau.

Konstruktionen er imponerende. De to bassiner er i perfekt balance uanset om der er både i begge eller kun i det ene. Arkimedes' lov sikrer at de to bassiner altid vejer det samme. Energiforbruget i denne konstruktion er derfor ganske beskedent og svarer til et almindeligt enfamiliehus.

Læs mere på Wikipedia  

Se Falkirk Wheel i funktion på Youtube