FAQ - Ofte stillede spørgsmål

FAQs - Spørgsmål om kanalferie

lock 2

Vi arbejder på at udvide listen med ofte stillede spørgsmål. Savner du svar på et spørgsmål, så skriv til info@narrowboating.dk

 

Skal man have "kørekort" for at sejle på de engelske kanaler?

Nej. Der kræves hverken erfaring eller bevis for at kunne sejle på de britiske kanaler.

Inden afsejling fra boatyard, får man altid en grundig gennemgang af bådens udstyr og betjening, en vejledning i betjening af sluser og svar på alle de gode spørgsmål om sejlads man kan komme i tanke om at stille.

På Themsen igennem London kræves VHF-radio bevis. Men man kan sagtens sejle igennem London uden at benytte Themsen.

Se evt. nogle af videoerne i "Boater's Handbook" inden ferien.

 

Hvad koster det at tage på kanalferie?

Der er store forskelle mellem selskaberne og en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det er dyrere at leje båd hos et stort selskab med nye og veludstyrede både end hos et mindre selskab med ældre og ikke helt så moderne både.

Bådens størrelse og tidspunktet har naturligvis også betydning for lejeprisen. Kan man holde sig fri af højsæsonen er der penge at spare: I maj kan ugeprisen ligge 20% under prisen for en uge i august og allerede i midt september kan man spare op til 25%.

Gennemsnitsprisen for en båd med plads til 4 i uge 30 (2015) er omkring 1.165 £ (ca. 12.200 kr.)

 

Kan alle leje en narrowboat?

Grundlæggende ja. Men ligesom biludlejningsvirksomheder kan have individuelle regler, kan også bådudlejere.

Man skal være mindst 18 år. Nogle selskaber har yderligere aldersrestriktioner og forlanger at man er 21 eller 23 år.

Nogle udlejere udlejer ikke til "same sex groups" altså grupper af ene mænd eller kvinder. Reglen er vist mest for at kunne sige nej til at lægge båd til ugelange polterabendaktiviteter.

Spørg bådudlejreren hvis du er i tvivl.

 

 

Skal man tegne forsikring for at sejle en narrowboat

Normalt er både ansvars- og kaskoforsikring med i prisen, når man lejer en narrowboat. Spørg udlejeren og check altid lejekontraktens bestemmelser. Især ved de mindre udlejere.

 

 

Er der en god "begynderkanal" til at prøve på den første tur?

Ingen kanaler er umulige at starte med.

Men Llangollen Canal der strækker sig fra Shropshire Union Canal og langt ind i Wales er en meget smuk og meget populær kanal. Den har det hele: Sluser, tunneller, aquadukter, vippebroer, små hyggelige landsbyer, pubber.

 

Hvad følger med i en lejet båd?

Som hovedregel kan man forvente at båden har alt nødvendigt køkkenudstyr og service.

Sengetøj, viskestykker, karklude, håndklæder etc. vil ofte også følge med, men check udlejerens hjemmeside for en sikkerheds skyld.

De fleste både har TV, DVD-spiller, radio og 12 volt stik til opladning af moblitelefoner etc.

Mange både har nu også 230 volts udtag - eller en transformer, så man kan trække 230 volt ud af 12 volts stikket. Britiske stikkontakter har andre stik end danske, så husk en omformer hjemmefra.

På det seneste har visse udlejere nu både med gratis WIFI, men det er endnu ikke standard.

 

Er det nemt at købe ind til den daglige forplejning?

Der er naturligvis forskel på om kanalen går igennem et tæt bebygget område eller langt ude på landet. Det vil være en god ide at orientere sig i kanalguiden, hvor indkøbsmuligheder (og deres afstand til kanalen) er angivet.

Med lidt held kan man på nogle ruter købe ind i supermarkeder der ligger lige op ad kanalen.

 

Hvordan er de sanitære forhold om bord?

I dag har stort set alle udlejningsbåde brusebad og træk & slip. Vand fra håndvask, køkkenvask og bruser ledes direkte ud i kanalen, mens toiletskyllet samles i en tank, som normalt er stor nok til en uges sejlads. Har man båden i to uger må man påregne at skulle besøge en boatyard der kan foretage en "pump out". Det foregår udefra, tager et øjeblik og er helt uden lugt- og andre gener. 

Enkelte ældre/billigere både har "portable toilet", som skal bæres i land og tømmes ved en af de mange "Sanitary Stations", som findes langs kanalerne.

 

 

Hvor kan man lægge til for pauser eller overnating?

Stort set alle vegne. Forudsat man ikke generer trafikken på kanalen. Man må ikke fortøje mindre end 50 meter fra sluser og broer (med mindre man venter på at komme igennem slusen naturligvis). Det siger sig selv at man heller ikke må blokere et vandaftapningssted.

Visse populære steder er der begrænsning på 24, 48 eller 72 timer, men det vil nok sjældent være et problem under en uges ferie på kanalerne.

 

 

Hvordan får man vand, dieselolie, gas etc. om bord?

Vand:

Der er vandslange om bord og vandhaner med rent drikkevand masser af steder langs kanalen. Vandtapning er vist på kanalkortet i båden

 

Dieselolie:

Der er dieselolie nok til mindst en uges sejlas i en lejet båd. Sejler man i længere tid, kan man tanke brændstof på de fleste marinaer og boatyards. Bemærk at det normalt ikke er selvbetjening.  

 

Gas:

Der vil normalt være både en gasflaske i brug og en fuld flaske i reserve om bord. Det rækker til adskillige ugers sejlads.